Piyanonun en harika özelliklerinden biri, çok karmaşık akorları, bir yaylı ya da nefesli çalgıya göre çok daha kolay çalabilmenizdir. Bu akorlar genellikle egzotik aralıklar kullanır. 20. yüzyıldan itibaren müziklerde daha fazla ileri düzey akorlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu akorların içinde kullanılan bazı aralıklar, özelliklerinden ötürü bazı dönemlerde yasaklanmıştı. Ancak bunlar, caz gibi müzik formlarının temel taşlarıdır.
İşte, piyano hakkında ne yapabileceğinizi görmek ve eğlenmek için deneyebileceğiniz bazı akorlar:
DIMİNÜE 7. (Azalmış Yedili)
Azalmış yedili akorlar, karakteristik etkilerini elde etmek için ölçeğin yedinci derecesini yarım ton düşürür. Temel E azalmış yedili, genellikle Edim7 olarak yazılır, E, G, C# notalarından oluşur. Burada, akorun son notası olarak beşinci notayı kullanmak yerine, azalmış yedili, bu rolü üstlenmek için majör altıncı aralığı kullanır. Daha ilginç bir akor yapmak için, düzeltici beşinci notayı ekleyebilirsiniz. Bu, E, G, Bb, C# akorunu elde etmenizi sağlar. Bu, oldukça karanlık ve rahatsız edici bir ses yaratır ve cazdan film müziklerine kadar birçok türde etkili bir şekilde kullanılır. Aynı formülü izleyerek her tür azalmış yedili akorunu oluşturabilirsiniz.
7B5 (Yedili Düz 5)
7b5 akorları, “yedili düz beş” olarak okunur, rahatsız edici bir etki yaratmak istiyorsanız harikadır. Örneğin, D anahtarında bir akor kullanalım. Normal D7 akorunun triadı D, F#, A’dır. Bu, majör akorla ilişkilendirilen çok uyumlu, parlak bir ses verir. Beşinci notayı ekleyin, bu da C olacak ve çözülme eğiliminde olursunuz. Beşinciyi yarım ton düşürün, böylece akorunuz D, F#, Ab, C olur ve gerçekten rahatsız edici bir ses elde edersiniz.
Yedili bir akoru daha ilginç yapmak istiyorsanız, beşinciyi yarım ton düşürmeyi düşünün. Bu, bir şarkıyı daha ilginç hale getirmenin ve bir sese biraz melankoli katmanın kolay bir yoludur.
Daha fazla başlangıç düzeyi piyano akorları için, başlangıç sayfamıza göz atabilirsiniz.
9. AKORLAR
Dokuzlu akorlar, başlangıçta biraz kafa karıştırıcı olabilir. Sonuçta, diatonik ölçekte sadece sekiz nota vardır. Dokuz, ölçeğin ikinci derecesine, kök notanın bir oktav üstüne karşılık gelir. Örneğin, D9 akoru D, F#, C, E notalarından oluşur. Ölçeğin ikinci derecesinin eklenmesi, dinleyicinin biraz gergin olmasına neden olur. C notası, D’ye çözülmek ister, ancak dokuzuncu derecenin eklenmesi, sessel bir ilgi yaratır.
SUSPENDED (ASKI) AKORLAR
“Süs” olarak kısaltılan askı akorları, modern müziğin temel taşlarındandır. Bunları oluşturmak oldukça basittir. Herhangi bir triad akorunu alın ve akorun üçüncü notasını atın. Üçüncü notayı, mükemmel dördüncü bir aralıkla değiştirin. Bu, gerilim yaratma etkisine sahiptir. Örneğin, C majör triadı C, E, G’yi içerir. Bunu askı akoruna dönüştürmek için, notaları C, F, G olarak değiştirin. Birçok pop şarkısında, askı akorları içinde üçüncü ve dördüncü notalar arasında geçiş yapmak yaygındır.
AUGMENTED (ARTIRILMIŞ) AKORLAR
Temel artırılmış akor, artırılmış bir triaddır. Bu akorları yapmak için, sadece normal majör triadını çalın ve beşinciyi # yapın. Örneğin, C majör triadı C, E, G’yi içerirken, artırılmış versiyonu C, E, G# olacaktır. Bu çok disonant bir akordur. Bazıları, bunun parlak ama disonant bir ses yarattığını söyler.
Daha fazla orta seviye akor için, ilgili bağlantımıza göz atabilirsiniz.
DIMİNÜE AKORLAR (AZALMIŞ AKORLAR)
Bir azalmış akor yaratmak için, herhangi bir triadın üçüncü ve beşinci notalarını yarım ton düşürün. Yine C majör skalasını kullanarak, Cdim olarak kısaltılmış C azalmış akoru C, Eb, Gb notalarından oluşur. Bu, beklediğiniz gibi, yoğun bir ses oluşturur ve büyük etkiler için kullanılabilir.
İLERİ DÜZEY AKORLARI ÖĞRENMEK
Modern müzikte, geleneksel akor tanımları genellikle çözülür. Örneğin, cazda 9’lar, 13’ler ve diğer akorlar kullanılır. Bazı klasik müziklerde ise “Büyükanne Akoru” gibi terimler duyabilirsiniz, bu 12 notalı bir akoru ifade eder. 20. yüzyıla geldiğinizde, işler oldukça karmaşıklaşabilir.
PRAKTİK YAPMAK
Unutmayın ki, herhangi bir akoru, çeşitli aralıkları keskinleştirerek veya yarım ton düşürerek daha egzotik hale getirebilirsiniz. Özellikle bu, yedili akorlarda yaygın bir uygulamadır. İşte egzotik yedili akorlar kullanan ve öğrenebileceğiniz bazı şarkılar:
- Happy Phantom – Tori Amos
- Do You Wanna Dance – The Beach Boys
- Carry That Weight – The Beatles
- Tears in Heaven – Eric Clapton
- Rock the Casbah – The Clash
- Like a Soldier – Johnny Cash